Сепаратистите в Донецк предадоха черните кутии на Боинга

В ранните часове във вторник “премиерът” на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай предаде черните кутии на катастрофиралия Боинг-777 на “Малайзия ер”, предадоха местни и чужди медии. Това стана в препълнената зала за пресконференции в щаба на сепаратистите, където присъства и холандският премиер Марк Рюте.

Черните кутии бяха приети от полковник Мохамед Сакри от Съвета за национална сигурност на Малайзия. Стана ясно, че до предаването на двете черни кутии, както и до споразумение за предаване на телата на загиналите при авиокатастрофата се е стигнало след дълги преговори между представители на двете страни.

Бородай и полк. Сакри подписаха документ, който по думите на “премиера” на ДНР е протокол, финализиращ процедурата. Лидерът на сепаратистите обяви прекратяване на огъня в район от 10 км около мястото на катастрофата. Вчера властите в Киев също обявиха, че прекратяват антитерористичната операция в радиус 40 ком от мястото на падането на Боинга.

„Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние“, каза полк. Сакри и благодари на „Негово превъзходителство г-н Бородай“ за предаването им, предаде Ройтерс.

Александър Бородай съобщи още, че влакът с тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк на път за Харков. Сепаратисткия лидер каза, че експертите от Малайзия и холандска делегация, която е на място в Донецк, също ще пътуват с тази композиция, в чийто състав има хладилни вагони с тленните останки на жертви на авиокатастрофата.

След предварително разследване в Харков телата ще бъдат закарани в Холандия, където ще бъдат идентифицирани. От 298-те жертви на самолетната катастрофа 193 са холандци.

Същевременно Бородай обяви прекратяване на огъня в район от 10 км около мястото на катастрофата, предаде Франс прес.

Късно снощи Съветът за сигурност на ООН прие специална резолюция за сваления самолет и поиска незабавно да бъдат прекратени всички военни действия в района на катастрофата. В резолюцията се настоява да се осигури охраната и безопасността при провеждането на международно разследване, което трябва да бъде „всестранно, щателно и независимо“ и „в съответствие с ръководните принципи на международната авиация“.

Съветът за сигурност на ООН осъжда действията, довели до свалянето на самолета и настоява да бъдат привлечени към отговорност лицата, виновни за този инцидент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.