Сепаратистите не пускат наблюдателите от ОССЕ, обвиняват ги в шпионаж за НАТО

Украинските сепаратисти, които вчера задържаха автобус с 13 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в град Славянск, Източна Украйна, обвиниха пленниците, че са “шпиони на НАТО”, предадоха руски и украински електронни медии, както и Франс прес. Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати “техните затвортници”. В интервю за руска телевизия, цитирано от РИА „Новости” и ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са “професионални военни” и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел “нормален разговор”. Пономарьов обвини задържаните, че са подготвяли саботаж, вдъхновен от украинските власти в Киев.

Опълченците от Славянск засега не възнамеряват да пускат чуждите военни наблюдатели, защото ги смятат за шпиони, заяви вчера Вячеслав Пономарьов. По думите му, цитирани от РИА „Новости” в задържания автобус е имало 12 човека, за четирима от които опълченците подозират, че са офицери от Генералния щаб на Украйна. За останалите се предполага, че са бивши и действащи офицери от европейски страни. Пред журналистите са били показани документи на задържаните –
Джон Кристенсен (Дания), Кшищов Кобелски (Полша), Аксел Шнайдер (Германия).
Както вчера „Коментатор.бг” предположи, сред задържаните наистина е официалният ръководител на военната верификационна мисия на ОССЕ в Украйна полковник Аксел Шнайдер от ФРГ.
Различните мнения цитират с известни разлики казаното от сепаратистите за националността на задържаните наблюдатели на ОССЕ. Според Денис Пушилин, сред задържаните има граждани на ФРГ, Дания, Полша, България и Чехия.

Междувременно постоянният представител на Руската федерация в ОССЕ Андрей Келин заяви, че Русия настоява за незабавното освобождаване на задържаните представители на ОССЕ.

“Смятаме, че тези хора трябва да бъдат освободени възможно най-скоро. За целта, Русия, като член на ОССЕ, ще предприеме всички възможни стъпки”, посочи Келин пред представители на медиите. По думите му, „ако тях са ги задържали, това няма да допринесе за намаляване на напрежението, нито за деескалацията на конфликта”.

Келин допълва, че на Русия не са известни обстоятелставата около задържането, какво се е случило с наблюдателите, както и къде се намират те в момента, но Русия, както и другите страни-членки на ОССЕ е много разтревожена от случилото се”.

Руският представител в организация отбеляза, че военните наблюдатели на страните-членки на ОССЕ са били поканени от Украйна още през март на основание на Виенската декларация за укрепване на мерките за доверие и безопасност, като при това отговорността за тяхната безопасност носи Украйна.

На снимката: Денис Пушилин

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.