Сенаторите в Москва искат свой, руски интернет

Депутатът от Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Максим Кавджарадзе предлага Русия да създаде своя, вътрешна комуникационна мрежа, до която да нямат достъп страните от ЕС и САЩ, съобщи РИА „Новости”.

“Трябва да помислим върху създаването на своя собствена вътрешноруска информационна система, за да излезем из под крилото на САЩ, иначе ще продължи изтичането на информация”, е заявил Кавджарадзе пред членовете на Комисията по конституционно законодателство по време на обсъждането на закон за статута на блогърите. По думите му, няма никакво значение как ще бъденаречен руския „интернет” – Чебурашка или Крокодилът Гена – даже Чебурашка било за предпочитане, защото била чисто руски герой и я няма никъде другаде. Според сенатора, финансирането на мрежата може да бъде за сметка на регионите в Руската федерация, а в мрежата могат да бъдат включени евентуално още Белорусия, Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан или страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

По думите на руския сенатор, „у нас премиерът е и във Фейсбук, и в Туитър, и в днешно време всички започнаха да седят в социалните мрежи и да разказват къде са били и къде ще ходят, а някъде някой копира тази информация на своите сървъри”.

РИА „Новости” припомня, че появата на различни проекти за създаването на руска мрежова информационна структура, независима от западните, е започнала, след като наложените от САЩ санкции показали зависимостта на редица сфери от руската икономика. Припомня се, че след като американските компании Visa и MasterCard спряха обслужването на две руси банки бе решено да се създаде руска национална система за дебитни карти, а в отговор на понижаването на рейтинга на Русия от международните рейтингови компании се появи идеята за създаване на собствени, руски рейтингови агенции.

Буквално преди дни президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на среща с журналисти, че Русия работи усилено над това физическата инфраструктура на доставчиците на интернет да бъде на руска територия, както и програмното осигуряване да не изпраща данни за потребителите в сървъри в САЩ.

Путин каза това в отговор на изказване на блогър, който изтъкна, че „САЩ контролират световния интернет и президентът на САЩ може с едно свое решение да изключи комуникациите на цялата планета”, след което допълни “а аз не искам моите или данните на хората, ръководещи моята страна, да отиват в САЩ”.

На което Путин коментира: „Всичко преминава през сървъри, които се намират в САЩ и всичко там се контролира. Трябва да изхождате от това, животът е такъв, какъвто са го изградили американците, те са го правили това. Нали знаете, че всичко това на първия си етап е възникнало в зората на интернет като специален проект на ЦРУ. Така и продължава да се развива”.

1 Comment

  1. Хайде на москвичите !
    Гащници !Нали създадохте ,с 30 години изоставане от света, собствен GPS,наречен ГЛОНАС.Е някой да се е засилил да ви го ползва,хем имаше откъде да го копирате и крадете?
    Давйте със собствената мрежа ,която обаче няма да е глобална , ще бъде регионална,на част от територията на бившия СССР.
    Ама не е зле да си оправите първо пътищата ,че са по-зле и от българските и железниците,че и те са по-зле от нашите по покритие на територията.

Leave a Reply

Your email address will not be published.