Семпли присъди в края на мегаделото за радикален ислям

Окръжен съд – Пазарджик днес произнесе присъдите по мегаделото за разпространяване на радикален ислям и членуване в неразрешената от закона организация “Ал Уакф ал Ислями”, подсъдими по което са 12 имами и съпругата на единия от тях. Произнесените от председателя на съда Ивета Парпулова присъди са изцяло в съответствие с поисканите от прокуратурата в почти 6-часовата обвинителна пледоария на прокурор Недялка Попова.
Така подсъдимите чуха три осъдителни присъди – две условни за Саид Мутлу – имам на град Сърница и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и една ефективна – за имама на Пазарджик Ахмед Ахмед, заради неизтекъл изпитателен срок по предишна условна присъда. Наложени бяха и десет административни наказания – глоби по 5000 лева – за членуване в нерегистрирана по надлежния ред организация.
Осъдените имами са признати за виновни по обвинението в разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрирана в страната организация.
Когато Ахмед Ахмед напускаше сградата на съда, на тротоара почти се стигна до стълкновение между негови привърженици и дошлите националисти, недоволни от произнесените присъди. Полицията бързо преустанови блъсканицата и размяната на реплики и осигури коридор за Ахмед Ахмед и хората му да се изтеглят в посока на близкия хипермаркет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.