Село Странско “плува” в пет метра вода, някои отказват да се евакуират

Стената на язовира край димитровградското село Странско се скъса заради пороите. Близо 5 метра е водата в селото, която прехвърли и 4-метровия мост. Достъпът до Странско е невъзможен. По-голямата част от жителите на селото са евакуирани. Има обаче и такива, които не искат да напуснат домовете си и са са качили на вторите етажи и по покривите на къщите, съобщи Дарик.

Три “истински” и 8 микроязовира има край село Странско. От Кризисния щаб в Димитровград са наредили да започне контролирано изпускане на язовира край съседното село Бряст, за да се избегне наводнение в димитровградския квартал „Млада гвардия”.

Очаква се в Димитровград да бъде обявено бедствено положение. Залети са кварталите “Черноконево” и „Марийно”. Там пожарникари са спасявали с лодки и тежки машини хора от залетите къщи.

Жителите на харманлийското село Бисер са евакуирани по високите места и на площада и не се допускат до къщите си заради обилния валеж, съобщи кметицата Златка Ангелова. От община Харманли уверяват, че няма проблеми с намиращия се наблиза язовир „Орешец”.

На снимката: Дори и от сателит се виждат водоемите на изток и на югозапад от село Странско. Предполага се, че се е скъсала стената на първия микроюзовир на югозапад от селото

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.