Сега и Норвегия ни спира за Шенген

Норвегия се противопоставя на разширяването на Шенгенската зона. Наред с няколко страни от ЕС, норвежците са против присъединяването на Румъния и България към безвизовото европейско пространство, съобщава руското издание „Радиовести”, цитирано от „Фокус”.

В норвежкото общество назрява недоволство от перспективата за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Правителството на Норвегия смята, че възможността за присъединяване към безвизовото пространство трябва да бъде отказана на двете страни. Според политиците в противен случай всички членове на Шенгенската зона ще бъдат залети от нова вълна от престъпност. Според официални данни, разпространени от Евростат, в момента в 15 страни от ЕС действат български и румънски престъпни банди, които са считани за едни от най-опасните.

Норвежката преса дори твърди, че срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген са и самите норвежки граждани. Неправителствената организация в Осло е започнала да събира подписи за петиция, след като в града бе разбит палатков лагер на 200 нелегални имигранти – всички с ромски произход и граждани на Румъния и България. Жителите на Осло са внесли в местната полиция жалба за натрупания от ромите боклук, като са изразили загриженост за възможното разпространение на болести.

Призивът идва в светлината на предстоящото през есента обсъждане за членството на Румъния и България в Шенгенското пространство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.