Седем НПО възмутени от понижението на Мирослава Тодорова в районен съдия

Седем неправителствени организации изразиха възмущението си от решението на Висшия съдебен съвет, с което бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова беше понижена за две години в районен съдия, съобщи БНР. В писмо на тези граждански сдружения до ВСС се изтъква, че Съветът е призван да защитава независимостта на съдебната власт, а не да се превръща в наказателен отряд за преследване на отделни магистрати.
Реакцията идва след като Висшия съдебен съвет, по предложение на прокурора Румен Боев вместо да накаже Тодорова с намаляване на заплатата, каквото беше предложението на дисциплинарния състав, я санкционира с понижаване до най-ниското съдийско ниво, въпреки указанието на ВАС, който преди година отмени дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова заради свръх тежестта му спрямо допуснатите от нея нарушения – три просрочени дела.
В писмото си представителите на седемте НПО определят понижението на съдия Тодорова като част от целенасочена кампания срещу магистрат, който демонстрира откритата си критична позиция срещу статуквото в съдебната власт, защита на независимостта и честта на съдийската професия. Те виждат в случилото се с Мирослава Тодорова, която беше подлагана на персонални атаки от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, поредното доказателство за крещяща нужда от структурни промени в начина, по който работи ВСС и по-специално разделянето му на колегии – за съдии и за прокурори и следователи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.