Ципрас пред ЕП: Помогнете ни с план за икономически растеж

Без план за икономически растеж Гърция никога няма да излезе от кризата. Това заяви премиерът Алексис Ципрас, който днес в Страсбург говори пред Европейския парламент. Той призова за страната му да бъде изготвен план за оказване на помощ с акцент върху икономическия растеж. Според него в споразумението трябва да има програма, съсредоточена върху ръста на икономиката. В противен случай Гърция никога няма да излезе от кризата, подчерта Ципрас, цитиран от “Фокус”. Той увери евродепутатите, че “гръцкото правителство …ще представи утре нови конкретни предложения, надеждни реформи, за справедливо и трайно решение“ на гръцката дългова криза.

В изказването си пред Европейския парламент гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че парите, които са били отпуснати на страната му, никога не са достигнали до гръцкия народ, съобщават френски медии, а са били похарчени за спасяването на банките.

„Страната ми се превърна в истинска лаборатория за експериментиране с европейската политика на икономии и тези експерименти се оказаха несполучливи“, добави Ципрас пред европейските депутати.

В своята реч Ципрас апелира и за запазването на европейското единство, предаде AFP.

„Нека не оставяме Европа да се разедини“, призова Ципрас. „Надявам се в следващите дни да успеем да реагираме на ситуацията в интерес на Гърция и еврозоната. Залогът е не само икономическият, но и геополитическият интерес на Европа“, добави премиерът на Гърция. Според него това, което хората наричат гръцка криза, представлява колективната неспособност на еврозоната да намери решение на дълговата криза, това е европейски проблем, на който трябва да се намери европейско решение, за да се избегне исторически значим за ЕС разрив.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.