СДС: “Яневагейт” е поредният стрес-тест за съдебната система

“Яневагейт” е поредният стрес – тест за съдебната система и тя трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза. Това заяви Съюзът на демократичните сили (СДС) в позиция по скандала с изтеклите записи на разговор между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената от системата Румяна Ченалова.

СДС изразява своята сериозна загриженост от задълбочаването на скандала. “Обществото ни за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати”, заявяват от синята партия. И обясняват, че този похват не е прецедент в обществено-политическите процеси в България.

“Хвърлянето на “бомби” в удобни за определени кръгове моменти, се превърна в често използван метод през последните години. Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики, ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни”, пише в позицията на СДС.

В нея се казва още: “Поредният скандал с изтекли записи -“Яневагейт”, потвърждава нашата позиция, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране”.

Затова от СДС призовават парламентарните партии в България да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти от поредната криза в съдебната система, а да направят възможното тя да бъде реформирана бързо. И изразяват надежда, че “всички отговорни политически сили ще осъзнаят, че не можем да губим повече време и ще насочат усилията си към бързо и ефективно реформиране на съдебната система”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.