СДС внесе в ЦИК предложението за недопускане на феномена 15/15

Зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на НИС Юлиан Леков внесоха в Централната избирателна комисия предложението на Съюза на демократичните сили за промяна в номерацията на бюлетините за предстоящите местни избори, с цел да се избегне изкривяването на преференциалния вот или т.нар. “феномен 15/15”.

“ЦИК като обективен орган трябва да вземе едно нормално и добро решение за всички българи, за да се избегне феноменът 15/15. Най-дългата листа в страната е софийската, така че предлагаме ЦИК да реши дали номерацията на кандидатите за общински съветници да започне от 101 номер, или партийните листи да започват от 101 номер. И при двете решения ще избегнат безумните феномени, които видяхме и на евроизборите,и на парламентарните избори”, коментира Любен Петров пред репортери.

Любен Петров подчерта, че целта е да се избегне дублирането на номерата между партии и общински съветници, така че, който гласува преференциално да избере реалния кандидат, а не партията, която е предпочел. По думите му, нито една партия досега не е възразила срещу предложението на СДС.

Смятам, че ЦИК като един обективен орган трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добро за всички българи”, подчерта Петров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.