Сблъсъци пред консулството на Русия в Одеса

Пред руското консулство в Одеса е имало сблъсъци между участници в траурна демонстрация и представители на силите за сигурност, съобщават украински и руски електронни медии. Има пострадали.

Участниците в демострацията са били около 200 и са искали да се приближат до руското генерално консулство, за да сложат край оградата траурни венци и цветя в памет на загиналите 46 военнослужещи в сваления преди дни от сепаратисти край Луганск украински военно-транспортен самолет Ил-76, съобщи УНИАН. Според агенцията демонстрантите са проукраински активисти (националисти), които са имали също така намерение да поискат от служителите в руското консулство да свалят националния трибагреник на Русия в знак на траур. Националистите срещнали твърдата съпротива на няколкостотин бойци от различни подразделения на украинските служби за сигурност, решени да не допуснат демонстрантите в непосредствена близост до руското генерално консулство.

По-късно демонстрантите направили митинг в близост до консулството, имало масово сбиване и били обкръжени от представители на силите за сигурност.

Междувременно Министерство на външните работи на Русия разпространи декларация, в която се настоява украинските власти за вземат всички необходими мерки ца гарантиране на безопасността на посолството на Русия в Киев, както и на руските генерални консулства в Одеса, Харков и Лвов. В цитираното от РИА “Новости” декларация се настоява да бъдат осигурени условия за нормалната работа на дипломатите в тези мисии, като се подчертава, че отговорността за това е изцяло на украинските власти.

Освен това от МВнР на Русия изтъкват, че в последните дни рязко се е изострила обстановката около руските дипломатически представителства в Украйна. Говори се за провокационни акции в Киев, Одеса и Харков.

На снимката: Демонстрацията в Одеса
Снимка: dumskaya.net

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.