СБ ще ни консултира за реформирането на енергетиката

Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие /МРР/.
Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва МИЕ и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения. Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата
политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.
Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа, посочват от МРР.
На срещата вицепремиерът Захариева е представила основните цели в работата на новосъздадения Енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор “Енергетика”. Финансовият дефицит в енергетиката достига 3 млрд. лева и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да
предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и от Енергийния борд.
Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече е положено при мандата на предишното служебно правителство, припомнят от МРР. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му. Това се посочва от експертите в бранша като добър пример за ползотворна съвместна работа, която трябва да бъде продължена,
се посочва в прессъобщението.
Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и е в интерес на цялото общество, е казала вицепремиерът Екатерина Захариева. Според нея служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти.
Мамта Мурти е заявила на срещата, че страната ни може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката, посочват още от МРР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.