Съюзници на Саудитска Арабия прекратяват отношенията си с Иран

Държавата Кувейт отзова своя посланик от иранската столица Техеран като реакция на кризата в отношенията между Саудитска Арабия и Иран. Ден по-рано същото направиха Судан и Бахрейн.

В първите дни на 2016 година Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени на смърт по обвинения в терористични прояви. Екзекуциите бяха проведени едновременно на 12 места в цялата страна. Сред убитите бе и видният шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр. Духовникът беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на Саудитска Арабия през 2011 г., където шиитското малцинство от дълго време се оплаква, че е маргинализирано.

Управляваният от шиити Иран реагира остро. Говорителят на външното министерство в Техеран заяви, че Саудитска Арабия ще плати “висока цена” за екзекуцията и обвини властите н Риад, че “подкрепят терористи, докато екзекутират и потискат критиците вътре в страната”.

Последваха серия от протести в Техеран и нападения на протестиращи срещу посолството на Саудитска Арабия, както и срещу генералното консулство в Мешхед.
На свой ред Риад скъса дипломатическите си отношения с Техеран.

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини предупреди, че екзекуцията на шиитския проповедник Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия може да предизвика опасни последици. В изявление, разпространено от кабинета на Могерини, тя се обявява против прилагането на смъртно наказание, „независимо от обстоятелствата”.

„Конкретният случай с шейх Нимр ал Нимр предизвиква сериозно безпокойство по отношение на свободата на изразяване на мнение и зачитането на основните граждански и политически права, които трябва да се спазват във всички случаи, включително при борбата с тероризма.” – подчертава върховната представителка на ЕС по външната политика.

„Този случай може да доведе до засилване на напрежението между религиозните общности, което нанесе толкова вреди на региона”, допълва Могерени, като посочва, че подобна ескалация може да има опасни последици.

Представители на ООН също изразиха опасенията си от разрастване на кризата в Близкия Изток, а петролните пазари реагираха с поскъпване на суровината.

Междувременно и Обединените Арабски емирства отзоваха посланика си от Техеран и понижиха нивото на дипломатически отношения до временно управляващ посолството.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.