Съюзът на комунистите е против електронното гласуване

Президентът очаква през янари парламентът да въведе електронното дистанционно гласуване

Съюзът на комунистите в България (СКБ) разпространи своя позиция, в която се обявява категорично против (възможността чрез референдум) да бъде допуснато електронно дистанционно гласуване, “което може да доведе реално до пълна загуба на възможността за граждански контрол върху провеждането и резултатите от изборите”.

Според СКБ днес компютърната наука в нито една държава на света не е развита толкова, че да може да осъществи безопасни избори в интернет-среда. Електронното гласуване лишава дори наблюдателите от възможността да контролират процеса на гласуването, както е в момента; не може да гарантира по никакъв начин тайната на вота на гражданите и по никакъв начин не може да бъде подложено на последващ контрол, изтъкват от СКБ. След което подчертават, че освен всичсо друго, изчезва конституционната норма за тайна на гласуването, но пък съществува огромна вероятност от мошеничество и за директно купуване на гласове.

Положителният отговор на този референдум обслужва единствено интересите на управляващата капиталистическа класа, а електронното гласуване превръща гражданите в мишена за репресия и покупко-продажба, изтъкват от СКБ.

„НИЕ СМЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ С ОБИКНОВЕНИ ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ”, заключават комунистите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.