Съветът за сигурност определи ИД като безпрецедентна световна заплаха

Съветът за сигурност на ООН определи терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД) като “безпрецедентна световна заплаха за международния мир и сигурност” и изрази решимостта си да “се бори с всички средства срещу тази заплаха”. Съветът с единодушие прие внесената от Франция резолюция 2249, разрешаваща “всички необходими мерки” срещу ИД в съответствие с международното право и най-вече с Устава на ООН. Резолюцията приканва всички държави да “удвоят усилията си и да координират своите инициативи за предотвратяване и спиране на терористичните актове, извършвани конкретно” от ИД и от други екстремистки групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Каида. В документа се осъждат атентатите в Париж, както и атаките, извършени от джихадистката групировка от началото на октомври – в Сус, Тунис, Анкара, Бейрут и взривяването на руския пътнически самолет над Египет

Анализатори отбелязват, че приетата резолюция не се позовава изрично на Глава седма от Устава на ООН и следователно не разрешава автоматично използване на военна сила срещу ИД, а по-скоро дава политическа подкрепа на кампанията срещу джихадистката групировка в Сирия и Ирак.

Световните агенции изтъкват, че резолюцията срещу ИД бе гласувана на фона на атаката срещу хотел в столицата на Мали Бамако, при която бяха убити най-малко 27 души. Отговорност за това нападение пое джихадистката групировка Ал Мурабитун, свързана с Ал Каида и базирана в северната част на страната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.