Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Украйна

В 22 часа българско време тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Това е съобщил пред журналисти официалният говорител на световната организация Мартин Несирки. По-рано днес ИТАР-ТАСС  информира, че в Съвета за сигурност е постъпила молба от страна на Украйна за провеждане на съвещание за ситуацията в страната.

Съветът за сигурност е постоянно действащ орган на Организацията на обединените нации, на която в съответствие с член 24 от Хартата на ООН е възложена основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност. Съветът за сигурност е сред шестте главни органа на ООН.

Съветът за сигурност се състои от 15 държави-членки — 5 постоянни и 10 непостоянни, които се избират от Общото събрание на ООН за срок от две години.

Председателят на Съвета се сменя ежемесечно, съгласно списъка на членуващите в него държави.

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН имат „право на вето“ при вземането на решения. Тези пет държави са Великобритания, Китайска народна република Китай, Русия, САЩ и Франция.

Съветът за сигурност е упълномощен да „разследва всеки спор или ситуация, която може да доведе до международни търкания или да доведе до спор, за да не се застраши международния мир и сигурност.“

На практика дейността на Съвета за сигурност да поддържа мир и сигурност се състои в определянето на някои санкции срещу страните нарушителки (включително военни операции срещу тях), въвеждането на мироопазващи сили в конфликтни зони, след разрешаване на конфликти организации, включително въвеждането на международна администрация в зоната на конфликта.

Решенията на Съвета за сигурност (с изключение на процедурите) изискват девет гласа от общо 15, включително и съвпадащите гласове на постоянните членове. Това означава, че всяка една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност има право на вето върху решенията на Съвета.

На снимката: Мартин Несирки

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.