Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за самолетната катастрофа в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция за катастрофата в Украйна. Предложеният от Австралия документ призовава проруските сепаратисти да окажат пълно сътрудничество на разследването, съобщи БНТ. Постигането на съгласие между страните-членки на Съвета за сигурност е малко вероятно, защото Русия разполага с право на вето, а руските корекции в австралийското предложение надали ще бъдат отчетени. Във връзка с внесената от Сидни резолюция, президентът на Русия Владимир Путин подробно информира по телефона премиерът на Австралия Тони Абът за предприетите от руска страна действия за съдействие на предприетото от ICAO разследване на обстоятелствата около катастрофата.

Днес холандски експерти пристигат в Украйна за оглед на мястото на самолетната трагедия. Със същата задача в страната е и група специалисти, изпратени от ОССЕ. Властите в Киев обаче предупредиха, че не могат да гарантират сигурността на експертите по време на работата им в контролирания от сепаратисти район на катастрофата.

По-рано прзидентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Холандия Март Рюте в телефонен разговор подчертаха необходимостта в най-кратки срокове да се осигури достъп на експертите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) до мястото на падане на малайзийския Боинг 777 в Източна Украйна и отбелязаха важността на прекратяването на бойните действия на тази територия, предаде пресслужбата на Кремъл.

Вчера Владимир Путин призова всички враждуващи страни в Украйна да осигурят условия за провеждане на пълно разследване на катастрофата на малайзийския Боинг 777 в Донецка област. Държавният глава направи специално изявление по този повод.
Путин определи случилото се като ужасна трагедия и напомни, че Русия „нееднократно е призовавала всички противостоящи страни незабавно да прекратят кръвопролитията и да седнат на масата за преговори”.

„Същевременно никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигане на користни политически цели”, подчерта Путин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.