Съветът за сигурност на ООН осъди поредната екзекуция, извършена от “Ислямска държава”

Съветът за сигурност на ООН решително осъди екзекуцията на британския гражданин Дейвид Хейнс от бойците на екстремистката групировка „Ислямска държава”, предаде ИТАР-ТАСС. В прието от съвета изявление се казва, че това престъпление е „чудовищно и подло” и убийците трябва да бъдат изправени пред съда.
„Членовете на Съвета за сигурност настояват отговорните за убийството на Дейвид Хейнс да бъдат изправени пред правосъдието, и призоваха за тази цел всички страни активно да сътрудничат с Обединеното кралство, съгласно ангажиментите в рамките на международното право и съответните резолюции на ООН”, се казва в изявлението.
Британското правителство се надява на разговорите следващата седмица в Общото събрание на ООН да се даде ключът за договаряне на военна кампания срещу „Ислямска държава”, съобщава The Times . Дейвид Камерън се очаква да използва обръщението си пред Общото събрание на международната организация в помощ на изграждането на международна коалиция за противопоставяне на групировката. Създаването на подобна коалиция вероятно ще доведе до оттеглянето на искане на британския премиер до парламента, в което депутатите бяха помолени да одобрят британски въздушни удари над цели на „Ислямска държава”.
Изготвящите военни планове вече подготвят британската част от кампанията. Все пак официално разрешение за това не е дадено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.