Съветът за сигурност: Ебола е заплаха за международния мир

Съветът за сигурност на ООН определи вирусът смъртоносната хеморагична треска, причинявана от вируса ебола като заплаха за международния мир и сигурността. Пред участниците в заседанието на Съвета за сигурност, генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан изтъкна, че СЗО успешно се е справяла с мащабни епидемии през последните години, но разпространението на вируса ебола ни изправя пред съвсем различен проблем.
“По всяка вероятност това е най-голямото предизвикателство в мирно време, с което Обединените нации и техните агенции някога са се сблъсквали”, посочи Маргарет Чан. Тя припомни и данните на СЗО, от които става ясно, че жертвите на смъртоносната треска в страните от Западна Африка вече са над 2600 души, а заболелите са над 5000.

Преди месец СЗО обяви за глобална заплаха епидемията от хеморагичната треска в Западна Африка, причинявана от вируса ебола. Освен това бе установено, че вирусът мутира доста бързо и има опасения, че може да се стигне до мутация, която да се пренася по въздушен път. До момента заразяването става само чрез телесни течности.

В сряда президентът на САЩ Барак Обама публично заяви, че в Западна Африка сега има епидемия от ебола, каквато не сме виждали по-рано. Обама обяви като “сурова истина”, че епидемията застрашава международната сигурност и излиза от контрол.

Обама призова международната общност да действа по-бързо и да направи повече за ограничаване на разпространението на смъртоносната болест.

Епидемията от хеморагична треска, причинявана от вируса ебола, избухна в Западна Африка през декември 2013 година. На практика почти всички смъртни случаи при инфектиране се падат на три страни – Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Засега част от болните, най-вече сред медицинския персонал, се лекуват с експериментални ваксини, разработени в САЩ и Канада, чието използване СЗО разреши, въпреки че не са минали пълни клинични изпитания. Неотдавна министърът на здравеопазването на Русия обяви, че страната разполата с лекарство срещу болестта, което е преминало всички необходими изпитания и е готово за производство и употреба.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.