Съвета по сигурност на ООН приключи без конкретни решения за кризата в Украйна

Съветът за сигурност на ООН, който през тази нощ проведе извънредно заседание заради ситуацията в Украйна, на което са били отправени призиви за сдържаност и диалог, предаде агенция „Новости”. “Беше потвърдена необходимостта от всеобхватен политически диалог, отразяващ многообразието на украинското общество, като бъдат отчетени очакванията на всички украинци.” – коментира пред журналисти след заседанието постоянната представителка на Люксембург в ООН Силви Лукас,

По думите й, членовете на съвета са изразили дълбока загриженост заради влошаващата се ситуация и са подчертали необходимостта от бързо понижаване на напрежението.

На заседанието са прозвучали предложения за посредничество при намирането на изход от кризата в Украйна и изпращане на наблюдатели.

Първият заместник на генералния секретар на ООН – Ян Елиасон, заяви пред медиите, че е чул предложения за посредничество, изпращане на наблюдатели и други дипломатически инициативи.

“Зная, че генералният секретар се отнася към тях извънредно сериозно… Ние ще действаме възможно най-бързо и очакваме сега всички да направят всички възможно за излизането от тази много сложна и опасна ситуация.” -заяви Елиасон.

Представителите на САЩ са заявили, че Русия трябва да прекрати военната агресия и да контактува с украинското правителство. Според американската страна е логично да бъдат изпратени представители на ООН и ОССЕ в Украйна.

Позицията на САЩ е била подкрепена от Великобритания, която настоява за провеждането на консултации в рамките на меморандума от Будапеща, предаде украинската „Еспресо ТВ”.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин е призовал Украйна да бъде възстановена ситуацията от преди 21 февруари – т. е. да се обезсили решението на украинския парламент за възстановяване на конституционния ред от 2004 г.

След идването на власт на Виктор Янукович той беше отменен в полза на засилването на президентските правомощия за сметка на парламента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.