САЩ затягат визовия режим, вкл. за сключващите брак с американци

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска от Държавния департамент и другите отговорни институции да преразгледат визовата програма за годеници, използвана от двамата нападатели, които застреляха 14 души в Сан Бернардино, в Калифорния, информира Нова ТВ.

Граждани на чужди държави влизат в САЩ с визи К-1, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент. Правителството на САЩ подготвя отделно от това промени в безвизовата програма, за да проследява пътници от 38 страни, които могат да влизат в САЩ без визи.

„САЩ ще преследват терористите, където и да се намират, заяви Обама в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет в Белия дом. Президентът обаче допълни, че САЩ няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна война в Сирия и Ирак.

ФБР продължава да разследва мотивите за убийството на 14 души от пакистанката Ташфин Малик, която е пристигнала от Саудитска Арабия в Съединените щати с виза К-1, за да се омъжи за родения в САЩ Саид Фарук.

Има данни, че пакистанката Ташфин Малик се е врекла във вярност на терористичната групировка Ислямска държава в акаунт във Фейсбук малко преди нападението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.