САЩ щели да местят най-опасните затворници от Гуантанамо на своя земя

Планът за затварянето на военния затвор в американската база в Гуантанамо, Куба, ще предвижда прехвърлянето на десетки задържани там, смятани за особено опасни, в затвори в САЩ.

Лиса Монако е казала в събота пред Конференцията по сигурността в Аспен, щата Колорадо, че САЩ ще ускорят плановете по прехвърлянето на 52-ма заподозрени в тероризъм, които са задържани в Гуантанамо, в други страни.  Останалите ще бъдат доведени и настанени в строго охранявани или военни затвори в САЩ за съд или за продължаване на задържането им във военен арест.

В Гуантанамо остават малко над 100 затворници. Много от тях са там без съд вече над 10 г.

Планът на Белия дом бил пред завършване. Той ще ускори прехвърлянето на някои затворници в други страни, но не в техните собствени. Вашингтон изключва репатрирането на десетки йеменци заради войната в тяхната страна.

САЩ са загрижени от риска някои заподозрени в тероризъм чужденци, пуснати на свобода в друга страна, да се заемат отново с екстремистка дейност.

Според Монако засега 64-ма затворници са смятани за „твърде опасни, за да бъдат освободени“. 

Случаите на много от тях поетапно ще бъдат преразглеждани от специални военни комисии, за да бъде сведен до възможния минимум броят на тези, които не могат да бъдат освободени и които трябва да останат „във военен арест“ по законите на войната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.