САЩ ще защитават с авиация сирийски опозиционни сили

Белият дом потвърди съобщението на “Уолстрийт джърнъл”, че САЩ ще използват авиация за защита на подготвените и екипирани от американски инструктори формирования на умерената опозиция в Сирия, съобщи ТАСС, като цитира говорителят на Съвета за национална сигурност Алистър Баски. По думите му, правителството на САЩ е готово да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че тези сили успешно ще изпълнят поставените им задачи, вкл. и с и “огнева подкрепа, за да ги защити”.

По-рано вчера “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че “президентът Обама е разрешил да се използва авиация за защита на новите сили в Сирия, подкрепяни от САЩ, в случай, че те са нападнати от правителствени войски или други групи”. Източниците уточнили, че Пентагонът ще извършва настъпателни въздушни операции в подкрепа на опозиционните формирования в борбата им срещу ИД, но не и срещу правителствените войски, като при провеждането на “отбранителните операции”, на американските военни е разрешено да използват авиация както срещу джихадистите, така и срещу силите на законното правителство на страната.

“Тази стъпка може да увеличи риска от открит конфликт между САЩ и режима на сирийския президент Башар Асас”, пише “Уолстрийт джърнъл”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.