САЩ шпионирали чужди лидери съвместно с местните правителства

Директорът на националната разузнавателна агенция Джеймс Клапър заяви пред американски конгресмени, че шпионирането на чуждестранни лидери е била обща практика от десетилетия и се е осъществявало не само от американска страна, съобщи БНР. Клапър защити практиката с аргумента, че е нужно да се провери дали думите на държавните глави отговарят на техните действия.

По време на изслушванията в Капитолия беше разпитан и директорът на Националната агенция по сигурността ген. Кийт Алекзандър, който уточни, че събирането на информация в Европа е било осъществявано в сътрудничество с местните правителства.

Кореспондентът на БНР в САЩ съобщава, че конгресмени от двете партии – демократи и републиканци, са се обединили около общ законопроект, който да спре масовото събиране на данни и основен обект да останат само агенти на чуждестранните сили. Законопроектът не засяга мониторинговия процес спрямо чуждестранни лидери или „ябълката на раздора” от изминалата седмица. Други конгресмени намират действащата програма за съществена и биха искали тя да продължи, но върху нея да се оказва по-строг контрол.

Междувременно вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с информация, че подслушванията на телефони в Европа, които европейската преса приписа на американската Агенция за национална сигурност, са били извършени от европейските тайни служби, които са ги предали на агенцията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.