САЩ са шпионирали и трима френски президенти

Специалните служби на САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, показват документи, разпространени от “Уикилийкс”, съобщиха световните агенции. Текстовете с гриф “Строго секретно” представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност, базирани на “прихващания на комуникации”. Те били предназначени за американската “разузнавателна общност”.

Подслушванията са ставали в периода 2006 – 2012 г. Прихващани са разговорите и на министри, както и на френския посланик в САЩ.

Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, според “Уикилийкс”. В тях са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел.

Днес френският държавен глава ще проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка с подслушването.

Белият дом отказа да коментира или да опровергае информациите, според които САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти, съобщи Франс прес.

Говорител на Съвета за национална сигурност отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина, освен ако няма конкретна и сигурна заплаха.

Това не е първият скандал заради “навика” на Агенцията за национална сигурност на САЩ да подслушва чужди държавници. През 2013 г. гремнаското сп. “Шпигел” съобщи, че телефонът на канцлера Ангела Мекел е подслушван още от 2002 г. – преди да поеме управлението на страната.

Междувременно бе съобщено, че АНС е подслушвала и главата на Римокатолическата църква. Според италианския седмичник “Панорама” сред 46-те млн. проследени телефонни разговори между 10 декември 2012 г. и 8 януари 2013 г. е имало и такива на висши представители на Ватикана. Според изданието има подозрения, че подслушването е продължило и по време на конклава – тайния избор на нов папа след оттеглянето от Светия престол на папа Бенедикт XVI.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.