САЩ с 481 милиардери, Китай с 358

Китай /включително Хонконг , Макао и Тайван/ днес има 358 милиардери и по този показател Поднебесното царство е на второ място след САЩ / 481 души /. На трето място е Русия / 103 / , следвана от Обединеното кралство и Индия. Това сочат резултатите от проучване, проведено от китайското списание “Хужун”, аналог на “Форбс”.

Според изданието, милиардерите в света са 1867 – с 414 повече от предходната година. Общото им богатство достига 6,9 трилиона долара. Това е повече от годишния БВП на Япония – третата икономическа сила на планетата, се посочва в доклада.
“Възстановяването на американската икономика и бумът на пазара на информационните технологии прави рекорден броят на милиардерите”, посочва главният организатор на проучването на “Хужун” Рупърт Хугеверт.
Ню Йорк е отнел на Москва титлата “Световна столица на милиардерите”. В американския мегаполис числото на милиардерите за една година се е увеличило с 14 души и сега те са 84. Втора е Москва / 77 /, следвана от Хонконг / 65 /, Пекин и Лондон.

Най-богатият човек на планетата е основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс, който е натрупал 68 милиарда долара. Следват го американският инвеститор Уорън Бъфет с 64 милиарда, испанецът Амансио Ортега, собственик на веригата магазини за дрехи “Зара” – с 62 милиарда, а мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим е на четвърта позиция с 60 милиарда.

В Азия най-богат отново е 86-годишният собственик и президент на Hutchison Whampoa Limited и Cheung Kong Holdings Ли Ка Шин от Хонконг с 33 милиарда долара. Най-състоятелният жител на континенталната част на Китай е Ван Цзянлин, собственик на инвестиционната компания Dalian Wanda Group. За една година той е успял да удвои капитала си до 25 милиарда долара.
Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.