САЩ призоваха за посредническа мисия в Крим, Русия е против

Веднага след вчерашното (започнало в петък, в22 часа българско време) извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено изцяло на ситуацията в Украйна,  САЩ апелираха за спешно изпращане на посредническа мисия в Крим, която да съдейства за понижаване на напрежението в региона, предадоха световните агенции.

„САЩ призовават за незабавното изпращане на посредническа мисия в Крим, която да започне да деескалира ситуацията и да улесни продуктивния и мирен диалог между всички украински страни”, е казал посланикът на САЩ в ООН Самант Пауър.

Не закъсня и реакцията на Москва.

Русия е против налагането на посредническа мисия за урегулирането на ситуацията в Крим, е заявил постоянният представител на Руската Федерация в ООН Виталий Чуркин, предаде ИТАР-ТАСС. „Властите в Крим трябва да бъдат попитани какво мислят по този въпрос. Ние сме срещу принудително посредничество”, изтъкнал дипломатът.

В петък Съветът за сигурност на ООН проведе кратка „частна среща”, последвана от консултации, за обсъждането на бързо променящите се събития в Украйна, предаде AFP. След консултациите посланикът на Украйна Юрий Сергеев заяви, че засилващото се военно присъствие в Крим представлява „предизвикателство пред сигурността и мира в региона и предизвикателство пред териториалния интегритет” на страната. По думите на дипломата,  Украйна разглежда разполагането на допълнителни руски военнослужещи в Крим като агресия и ход, който насърчава към „сепаратизъм” и „сблъсъци”.

Изявлението на посланик Сергеев бе и коментар на новината, че по-рано снощи 13

руски военно-транспортни самолети, всеки от тях превозващ 150 бойци, са кацнали на летището в руската военна база в Гвардейское, в близост до столицата на Крим – Симферопол.

Почти незабавно украинският президент Александър Турчинов призова руския държавен глава Владимир Путин да спре „агресията”.

„Лично апелирам президента Путин незабавно да спре военните провокации и да се изтегли от Автономната република Крим”, заяви Турчинов пред репортери и добави: „Това е чиста проба агресия”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.