САЩ отново ни критикуват за състоянието на човешките права

Скандалите с незаконното подслушване в МВР влязоха в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България.

Докладите за злоупотреби със специални разузнавателни средства се нареждат до проблемите на съдебната система в анализа на американските специалисти, цитирани от БГНЕС.

„Проблем е влошаването на медийната среда и увеличение на автоцензурата в медиите поради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции,” отчитат още от Държавния департамент.

В него фигурират и проблеми като насилието срещу жени и деца, антисемитски вандализъм, дискриминация към членове на етнически групи и хора с увреждания, срещу лица с различна сексуална ориентация и такива с ХИВ/СПИН.

Маргинализацията на ромите остава най-неотложният проблем във връзка с правата на човека в Българи, се посочва в документа. Други проблеми с човешките права са малтретирането на затворници и задържани лица, тежките условия в затворите и местата за задържане, включително тяхната пренаселеност.

Държавният департамент отчита предприетите от предишното правителство стъпки срещу извършилите нарушения длъжностни лица в администрацията и службите за сигурност, но ги определя като „недостатъчни”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.