САЩ обявиха война на “Ислямска държава”

Белият дом и Пентагонът обявиха, че САЩ са във война с терористичната организация “Ислямска държава”.
“САЩ са във война с “Ислямска държава” по същия начин, по който бяхме във
война с Ал Каида и съюзниците й по света”, обяви говорителят на
Белия дом Джош Ърнест. Практически същото, дума по дума, заяви и говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Световните агенции обаче, обърнаха внимание на обстоятелството, че държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на обиколка в Близкия изток за сформиране на широка коалиция срещу “Ислямска държава”, не изглеждаше
склонен да използва термина “война” за разширяването на американската военна операция срещу “Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Например в интервю за телевизия CBS Кери предпочете да използва термина “широкомащабна антитерористична операция”, обяснявайки, че думата “война” е погрешна терминология и аналогия, “но е факт, че сме ангажирани в значимо международно усилие за озаптяване на тероризма”. Това даде повод на Франс прес да пише, че има “някои семантични колебания по въпроса”. На които видимо е сложен край с изявленията на говорителите на Белия Дом и Пентагона.
Както вече съобщихме, още по време на срещата на върха на НАТО в Уелс Кери обяви, че около САЩ се формира коалиция от още девет страни-членки на НАТО за борба с джихадистите от “Ислямска държава”. По-късно на няколко пъти бе уточнявано, че САЩ няма да влизат в директни бойни действия по суша срещу терористите, въпреки, че военният им контингент в Ирак бе подсилен с още над 400 бойци, а пилотирани и безпилотни самолети на армията на САЩ продължават да нанасят въздушни удари по позиции на джихадистите.

Свързани публикации

3 Comments

  1. dragi Apostolcho ,da se nadiavam che edin den hte badeh taka razumen da se sabudih ot sladkia si san, radvam se che ne si nihto poveche ot edin obiknoven zombi . galko mi e za teb zahtoto si veche giv trup – a takiva sa katoumrelia plankton – praviat samo tinia v koiato niama izlizane … badi htastliv v tvoiata zombi landia – tam naistina sa mnogo globalnivsichki i vsichko….

  2. Пълна американска простотия! Те ги навряха там тези ислямисти за да имат пред текст да влязат и завземат Сирия! А много правилен е долния пост да започнат от Лондон имам познати живеещи там и вече е ужас по улиците от чалми, но това пак е американската политика за ислямизация на цяла Европа, не е само Лондон така. Вече цяла Европа е само араби и всякаква терористична сган умишлено вкарвана с протекция на Америка. Целта е унищожаване на Европа и това се случва чрез Еврогейския съюз, който е американска разработка!

  3. Vsichki voini i bolesti na planetata sa presmetnati taka Che da ostane samo po malko ot polovinata naselenie na planetata zastoto veche sme mnogo

Leave a Reply

Your email address will not be published.