САЩ иска от ЕС нови санкции за Русия

Президентът на САЩ Барак Обама е подчертал „необходимостта САЩ, ЕС и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация“ в Украйна с налагане на нови санкции, предадоха световните агенции. Според Обама  ситуацията в Източна Украйна буди тревога. Това се казва в съобщение на Белия дом, публикувано след разговора на американския президент му с германския канцлер Ангела Меркел. В съобщението се посочва, че проруски сепаратисти, очевидно с подкрепата на Москва, продължават да водят кампания на саботаж и „ провокации, целяща да разтърси и дестабилизира Украйна. „Лидерите на САЩ и Германия отново призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна“, се казва в съобщението. Съединените щати освен това  обвиниха Русия, че използва природния газ като инструмент за принуда в своя спор с Украйна,

предаде Ройтерс. Руската федерация не изпълни двустранното споразумение с Украйна, което предвижда доставяне на природен газ с отстъпка в замяна на отдаване под наем за 25 години на обекти на руския Черноморски флот, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки. „Ние осъждаме опитите на Русия да използва енергията като инструмент за принуда срещу Украйна“, подчерта тя.  Псаки обяви, че Съединените щати ще предприемат незабавно мерки за оказване на помощ на Украйна, включително извънредно финансиране и техническа помощ в сферата на енергийната сигурност, ефективност и реформа.

Вчера руският президент Владимир Путин предупреди европейски лидери, че страната му ще прекрати снабдяването на Украйна с газ, ако тя не плати дължимите суми за внос на газ, и че това може да доведе до намаляване на доставките за самата Европа. САЩ са предупредили Русия, че  евентуална сделка между Москва и Техеран ще е нарушение на американските санкции и може да доведе до налагане на нови мерки срещу руски граждани и организации, предадоха световните агенции.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран и Русия напредват към сключване на сделка от тиха петрол срещу стоки на стойност до 20 млрд. долара. САЩ са заявили,  че сделката между Русия и Иран би противоречала на споразумението между Иран и шестте световни сили, сред които са и САЩ, и Русия. По силата на споразумението Техеран ограничава ядрената си програма, а в замяна получава смекчаване на западните санкции, насочени срещу приходите от иранския петрол.

Източник: Vesti.bg

1 Comment

  1. “САЩ са предупредили Русия, че евентуална сделка между Москва и Техеран ще е нарушение на американските санкции и може да доведе до налагане на нови мерки срещу руски граждани и организации, предадоха световните агенции.” Идет война световная, свещенная война … Дойде време да се строяваме и преброяваме. Прас-мунд-сен днес ще ни покаже нашето място къде е.

Leave a Reply

Your email address will not be published.