САЩ и пет арабски държави бомбардират обекти на “Ислямска държава” в Сирия

Военновъздушните сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от “Ислямска държава” в Сирия, като използват изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя “Томахоук”. Това съобщиха световните агенции, като цитират говорителя на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. Във въздушните удари са се включили пет арабски държави: Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, конкретизира Ройтерс.

Жители на сирийския град Ал Ракка съобщиха в Туитър за силни експлозии в града, смятан за крепост на джихадистите в североизточната част на страната.

Сирийският център за наблюдение на човешките права посочва, че са били поразени позиции, бази и пропускателни пунктове в сирийската провинция Ракка, при което са загинали десетки бойци на джихадистката организация “Ислямска държава”, предаде БНР.

Сирия е била информирана от Вашингтон за въздушни удари на територията й, обяви сирийското външно министерство.

Говорителят на сирийския парламент Мохамад Джихад ал Лахам заяви часове преди въздушните удари, че сред коалицията срещу “Ислямска държава” има страни, които са въоръжили, обучили и изпратили терористите в Сирия и подчерта, че тези страни преднамерено са отказали да работят заедно с Русия, Китай, Иран и Сирия в борбата с тероризма

По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че отвличането на френски гражданин от ислямисти няма да възпре Франция от участие в коалицията срещу радикалната групировка “Ислямска държава”.

В неделя оперираща в Алжир групировка, обявила се за поддръжник на “Ислямската държава”, плени французина Ерве Гурдел, а вчера обяви, че ще го убие, ако Париж не спре въздушните си удари по позиции на “Ислямска държава” в Ирак.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.