САЩ и Куба отварят взаимни посолства

Възстановяването на пълните дипломатически връзки между САЩ и Куба е в пълен ход. След повече от пет десетилетия прекъсване заради Студената война. Без никаква церемония днес призори кубинският флаг бе поставен във фоайето на Държавния департамент на САЩ редом до тези на други страни, с които Вашингтон поддържа дипломатически отношения.

Историческата промяна в двустранните връзки ще бъде увековечена публично по-късно днес, когато кубински представители официално ще открият посолството на тяхната страна във Вашингтон, а синьо-червено-бялото знаме на Куба ще се развее там за пръв път, откакто двете страни скъсаха отношенията си през 1961 г.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне с кубинския си колега Бруно Родригес, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Американската Служба за защита на интересите в Хавана от своя страна ще обяви повишаването на статута си в посолство чрез писмено изявление днес, но флагът на САЩ няма да се развее там до август, когато той ще бъде издигнат официално в присъствието на Кери.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.