Със 123 гласа парламентът отхвърли ветото върху Закона за Сметната палата

На извънредно пленарно заседание, със 123 гласа “за” от “Коалиция за България”, ДПС и “Атака”, парламентът отхвърли ветото на президента Плевнелиев и така затвърди окончателно поправките, които превръщат Сметната палата в колективен орган с 9 членове.

В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха 71 депутати от ГЕРБ.

Както Komentator.bg вече писа, на 10 април президентът Плевнелиев наложи вето върху допълненията и измененията в Закона за Сметната палата заради липса на концепция за организацията и дейността й, заради броя на членовете на одитния орган, както и поради наличието на редица законодателни решения, които са в противоречие с основния закон на страната.

При дебатите опозицията подкрепи мотивите, изложени в указа на държавния глава.

БСП и ДПС са категорични, че със смяната на модела на управление се връща този, с който България е влязла в ЕС, и той е много по-ефективен, гарантира по-голяма независимост при изпълнение на основните дейности на институцията.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС отрече промените да се правят с цел смяна на сегашното ръководство на Сметната палата. Сегашният председател Валери Димитров вече 9 години е начело на институцията. Той самият на няколко пъти коментира пред различни медии, че целта на тези промени е да се отнеме независимостта на Палатата и тя да се превърне в орган за изпълнение на партийни поръчки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.