Със 115 гласа „за” парламентът пусна актуализацията на бюджета

След близо 6-часови дебати, изпълнени с познатото яростно противопоставяне между ГЕРБ и другите парламентарни групи, парламентът прие на първо гласуване актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Гласуваха 213 народни представители, от които „за” 115, „против” 88, 10 се въздържаха. Един депутат от ГЕРБ и всички от „Атака” се въздържаха.

Проектозаконът за актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, за да се извършат националните доплащания към фермерите, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

При упражняване на бюджета за дълги периоди от време, предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв, което създаваше проблеми, посочи премиерът Пламен Орешарски в хода на дискусията. По време на дебатите в пленарната зала, за които ПГ на ГЕРБ се върна в Народното събрание, стана ясно, че „Атака” ще се въздържи да подкрепи актуализацията не защото е против нея, а тъй като я приема за половинчата. ГЕРБ бяха твърдо против.

ДПС ще подкрепи убедено актуализацията на бюджета, защото смятаме, че това не е проблем, а опит за решаване на част от наследените проблеми от управлението на ГЕРБ. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в края на дебатите.

В изказването си в подкрепа на актуализацията Сергей Станишев посочи, че не може макрорамката да бъде самоцел, ако по този начин се закриват работни места и се унищожават цели социални системи. „Редно е най-сетне българският бизнес да знае, че когато държавата поръчва нещо, ще плаща в срок”, допълни лидерът на БСП.

Аргументите на ГЕРБ против актуализацията обобщи бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов. Той каза, че след тази актуализация на едно бъдещо правителство ще трябва да осигури 5 милиарда лева за недостига за рефинансиране на дълга. По думите на Горанов, не икономиката се създава от бюджета, а бюджетът се създава от икономиката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.