Парламентът осъди екстремизма и вандалщината

Народните представители обсъдиха трите проекта на декларация в защита на етническия мир, внесени съответно от Михаил Миков, „Атака” и ГЕРБ и приеха документа, предложен от председателя на Народното събрание. Декларацията, внесена от Михаил Миков, бе подкрепена от 113 депутати, а трима гласуваха „против”.

В одобрената от мнозинството депутати декларация се казва:

„Народното събрание на Република България отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология. Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания. Призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Настоятелно призовава в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски, всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република”, в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички спадат под един общ закон”. Призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо възползване на деня на Левски”.

По-рано днес чрез гласуване народните представители отхвърлиха предложението дебатите по трите декларации да се излъчват пряко по БНТ и БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.