Сънародниците ни в чужбина са подали 747 заявления за паспорти

747 заявления за нови лични документи – паспорт и лична карта – са подали от началото на годината сънародниците ни в чужбина.

Общо 15 499 броя заявления за издаване на временни паспорти са постъпили от началото на годината, като най-голям брой са подадени във Великобритания, Германия и Испания.

Това показва статистиката на Външно министерство, съобщи БТА.

Наскоро вицепремиерът Екатерина Захариева предложи промени в Закона за българските лични документи, които да облекчат изваждането на документи. Измененията предвиждат по-дълъг срок на валидност на паспортите – 10 години, а не пет, както е досега, като тази поправка трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г..

Предлага се документ в чужбина да може да се изважда само с едно посещение в консулската служба, като се дава и втора възможност – сънародниците ни да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис.

Предвижда се и двойно намаление на сроковете за изготвяне на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнема 90 дни, ще се извършва за 45 дни, а бързата поръчка ще е 30 дни, а не 60, както е досега.

Захариева предложи и таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена с една четвърт.

От първи януари догодина временните български паспорти, издавани в чужбина, ще струват 50 евро вместо досегашните 67 евро.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/08/16/2017-ta-51-hil-bylgari-v-chujbina-poiskaha-novi-pasporti.350426

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.