Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република се обединяват

Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обяви създаването на „единна Конституция на Новорусия”, включваща ДНР и самопровъзгласилата се Луганска народна република ЛНР), съобщи “Фокус”, цитирайки информация на Укринформ.

„По време на сесия на Върховния съвет на Донецката народна република е приет Конституционен акт за конфедеративното обединение на ДНР и ЛНР в Съюз на народните републики. Утвърден е и списъкът на депутатите на ДНР в парламента на Съюза на народните републики”, се посочва в микроблога на Донецката народна република в Туитър.

Междувременно РИА “Новости” съобщи, че “народният губернатор” на ДНР Павел Губарев е призовал Русия да изпрати миротворчески контингент в Донбас, защото украинската армия атакува опълченците с различни видове стрелково оръжие по всички направления.

Агенцията цитира написаното от Павел Губарев на страницата му във Facebook, където той казва, че “ние (ДНР) с уважение се отнасяме към взетото от Владимир Владимирович (Путин) решение, само че смятаме за свой дълг да отбележим, че Украйна не се и кани да изпълнява поетите задължения пред световната общественост и своя народ”.

Става дума за решението на президента Путин да помоли Съвета на федерацията да отмени даденото по-рано през пролетта разрешение за използване на руски войски в Украйна.

Губарев пише още, че основната цел на Украины е постигането на споразумение с ЕС, вследствие на което да могат да бъдат въведени миротворчески сили на ЕС и по-нататъшен геноцид над рускоезичното население на Донбас, “поради което ние молим за въвеждането на територията на ДНР и ЛНР на руски миротворчески контингент”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.