Само трима митрополити не са били агенти на ДС

На 17 януари 2012 година Комисията по досиетата публикува резултатите от своя проверка за принадлежността на лица с висши духовни санове в различните вероизповедания към структури на бившата ДС и разузнавателното управление на МНА. Оказа се, че 11 от общо 15-те синодални старци са сътрудничели на тоталитарните тайни служби –  повечето от тях като агенти на прословутото 6-то управление, отговорно за "борбата с политическата диверсия".

Без „картончета” се оказаха патриарх Максим (лека му пръст!) и митрополитите Николай, Гавраил и Амвросий.

Две от имената – на старозагорския митрополит Галактион и на американския Йосиф – не предизвикаха изненада. Данните за Галактион излязоха, защото беше депутат в 36-ото народно събрание. Той е агент Мишо, вербуван през 1981 година към 6-то управление на ДС. През 1990 година има искане да бъдат заличени данните за него от всички картотеки.

Американският митрополит Йосиф е вербуван през 1980 година за агент на 1-во главно и 6-то управление на ДС с псевдонимите Николов и Зографов. Снет е от отчет през 1988 година. През  2008 г. митрополит Йосиф публикува свое обръщение към българския народ, в което поиска прошка за всички, на които е навредил при контактите си с Държавна сигурност. С това стана първият български духовник, който публично призна за връзките си с тайните служби. Той искаше да си подаде оставката и да се отегли в манастир, но тя не бе приета.

Видинският митрополит Дометиан е агент от към 6-то управление на ДС от 1972 година с псевдоним Добрев. Принадлежността му е установена въз основа на собственоръчно написани агентурни сведения.

Плевенският митрополит Игнатий е вербуван през 1980 година за агент на Първо главно управление и 6-то управление с псевдоними Пенев и Германски. През 90-та година и за него има искане да бъдат заличени данните от всички картотеки.

Сливенският митрополит Йоаникий носи агентурното име Кирилиевич и е сътрудник на 6-то управление на ДС от 1977 година. И при него също има писмо с предложение за унищожаване на личното и работното му дело.

Великотърновският митрополит Григорий е вербуван през 1975 от 6-то управление на ДС с псевдоним Ваньо. И при него има искане за унищожаване на работното дело.

Врачанският митрополит Калиник е един от най-старите агенти, вербуван е още през 1968 за агент на 6-то управление с псевдонимите Рилски и Велко. Принадлежността му е установена чрез собственоръчно написани сведения и при него, както при останалите, има искане да бъдат заличени данните му. Калиник беше уличен, че е донасял срещу патрирах Максим в книгата на историка Момчил Методиев "Между вярата и компромиса".

Варненският митрополит Кирил е вербуван през 1976 за агент на 6-то управление на ДС като секретен сътрудник и агент с псевдонимите Ковачев и Владислав. Доказателство за дейността му са  собственоръчно написани сведения и документи за възнаграждения. И при през него през 1990 година има писмо с искане да бъдат заличени данните му.

Неврокопският митрополит Натанаил е с псевдонима Благоев, той е вербуван през 1980 година като сътрудник на Първо главно управлние. За дейността му има собственоръчно написани сведения и разходни документи.

Западноевропейският митрополит Симеон е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Второ управление на ДС с псевдоними Христов и Торис, както и щатен служител на Държавна сигурност. През 1967 е назначен за щатен служител от строго секретния щат на управление едно.

Русенският митрополит Неофит е вербуван през 1983 година към 6-то управление на Държавна сигурност с псевдонима Симеонов. Снет е от отчет през 1990 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.