Само 10% от срутените незаконни постройки са ромски

ГЕРБ манипулирала данните за санирането

От началото на годината над 400 незаконни постройки са премахнати, като около 10 на сто от тях са в ромски квартали. Ние не разделяме и не дискриминираме по етнос или по друг критерий, когато има незаконна постройка, законът повелява тя да бъде премахната и не предвижда узаконяване.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти в коментар на ситуацията в община Гърмен, където вчера бяха бутнати още 5 ромски къщи в кв. “Кремиковци”. По думите на Лиляна Павлова, масовото заселване в кв. “Кремиковци” започва в периода 1999-2000 г., като постройките изникват на имот, който е общинска собственост и е със статут “земеделска земя”. Много по-късно, вече през 2011 г., тогавашният кмет на община Гърмен се възползва от промените в Закона за гражданската регистрация и само за няколко месеца издава 400 нови адресни регистрации, отново на нерегулиран имот. За тези два случая Лиляна Павлова е сезирала прокуратурата и има информация, че от страна на държавното обвинение са разпоредени две отделни проверки.

Днес министър Лиляна Павлова участва в провелата се в София конференция “Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.