Съмнения за тайни преговори по „Южен поток”

Газопроводът „Южен поток” за пореден път скара в Народното събрание Синята коалиция и управляващите. Съпредседателят на коалицията Иван Костов обвини от парламентарната трибуна министър-председателя Бойко Борисов, че след тайни преговори е обещал на Русия до края на ноември да подпише договора за газопровода.

Костов огласи седем важни, според него въпроса и настоя да получи отговорите на премиера Борисов, който и днес не уважи парламентарния контрол.

Гарантирани ли са възможностите на България да купува пряко газ от трети страни и да го транспортира по „Южен поток", гласи първият въпрос на Синята коалиция. Във втория се пита премахната ли е зависимостта на цената на природния газ от петролните деривати, както настоява ЕС. Пита се и дали е премахнат от договора неизгодният за България принцип „вземай или плащай", който Чехия била елиминирала с решение на Европейския арбитражен съд. Борисов трябва да отговори на Костов и дали са съобразени транзитните такси за „Южен поток" с изискванията на ЕС таксите да не са обект на дългосрочни договори и да не са зависими от политическите отношения между Русия и страната-потребител.

Кой гарантира, че „Южен поток" ще транспортира 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, както е по проекта, след като досега „Северен поток" и „Син поток" пренасят съответно 30 и 37 на сто от предвидените количества газ, пита още Иван Костов. От Синята коалиция настояват да знаят и дали е изготвена оценка за въздействие върху околната среда за трасето на газопровода, както и дали са спазени всички предвидени процедури и проведени ли са задължителните обществени обсъждания. И на последно, но не по значение място: дали е променено междуправителственото споразумение от 18 януари 2008 година, тъй като според Иван Костов това споразумение категорично противоречи на европейското законодателство.

От Синята коалиция предупредиха правителството, че ни заплашват и финансови санкции от Еврокомисията. Неотдавна, в края на октомври Европейският парламент и Съветът на ЕС са взели решение преди да се подписват енергийни споразумения, да се иска официално становище от Еврокомисията.

Не се съмнявайте, че управляващите ще защитят българските интереси по проекта „Южен поток", увери депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев в отговор на твърденията на Иван Костов, че София има тайни договорки с Москва. По думите на Червенкондев, „цяла Европа и всички страни, през които ще мине „Южен поток", подкрепят диверсификацията, подкрепят проекта с изключение единствено и само на Иван Костов и ДСБ”. Депутатът от ГЕРБ каза още, че така и не може да проумее защо Иван Костов, когато разбере, че има проект, в който има и руско участие, смята, че българските интереси са застрашени. Червенкондев увери още, че правителството работи в пълен синхрон и координация с Европейска комисия и нейната дирекция „Енергетика".

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.