Съдят кмета на Ямбол Георги Славов за събарянето на блок-гето

Окръжен съд-Ямбол заседава само 2 часа по делото срещу кмета на града Георги Славов и го отложи за 17-18 юни. Причина за отлагането е прието от съда искане на прокурор Димитрина Георгиева да бъдат разпитани двама нови свидетели. Това са собствениците на останалите две фирми, участвали в процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка за събарянето на блок 20. Съдът не прие искането на защитата на Славов показанията им, дадени в досъдебното производство, да бъдат прочетени в съдебно заседание, и те ще бъдат разпитани на следващото съдебно заседание, съобщи „Фокус”.

Кметът на Ямбол Георги Славов е обвинен за нанесена щета на общинския бюджет в размер на 290 597 лева. На толкова са оценени строителните отпадъци от съборения през 2010 година блок 20, в който живееха незаконно над 2000 роми.

Блокът беше съборен след заповед на кмета на общината, тъй като беше опасен за обитателите в него. Кметът е обвинен, че е предоставил на фирма от Смолян строителните отпадъци от разрушаването на сградата – стомана и бетонови отпадъци –  като деянието е в „особено големи“ размери и представлява „особено тежък“ случай.

Предишното заседание по този процес бе на 26 март, когато съдът отложи делото поради неявяване на важни свидетели, единият от които е заместник-кметът на общината Иван Кърцъков. Тогава преди началото на съдебното заседание кметът на Ямбол Георги Славов коментира, че е очаквал да издигнат паметник на общината или на него за събарянето на това гето, а не да го съдят.

През 2010 година от общината в Ямбол бяха дали краен срок на стотиците самонастанили се ромски семейства да напуснат до 16 септември опасния и заплашващ да се срути жилищен блок. Част от ромите се преместиха на съседната поляна, а други започнаха да къртят с чукове бетона и да вадят арматурата. Отломки от панел повлякоха 11-годишно момиче, което падна от полуразрушеното здание. Това беше и причина градоначалникът да обяви бедствено положение и да разпореди събарянето на блок 20. Два дни по-късно започна разрушаването му.

На снимката: Така изглеждаше блок 20 години наред

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.