Съдия Пенгезов даде на Етичната комисия на ВСС прокурор Стоил Тойчев

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, срещу когото има повдигнато обвинение за злоупотреба с евросредства по ОПАК, е сезирал Етичната комисия на ВСС с искане за проверка за уронване на престижа на съдебната власт от прокурор Стоил Тойчев от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи “Правен свят”.

В писмо до Етичната комисия Пенгезов настоява за проверка във връзка с интервю на Тойчев пред в. “24 часа”, в което изнася факти и данни от разследването по т.нар. афера “ОПАК”. Това, по думите на Пенгезов е нарушение на принципа на конфиденциалност от Етичния кодекс на магистрата, според който “магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители”.

Пенгезов настоява Етичната комисия да обърне внимание и на думите на Тойчев, който казва по повод изказване на шефа на САС, че “вероятно цели да притесни и изплаши част от свидетелите”. В този случай Пенгезов пита дали това не е уронване престижа на съдебната власт, след като хората четат в национален всекидневник изявление на прокурор, според което шеф на съд сплашва свидетели.

По информация на “Правен свят” Етичната комисия на съвета ще обсъжда въпросите около Веселин Пенгезов на заседание в сряда. Вероятно и тогава ще бъде обсъдено и писмото на председателя на САС.

Очаква се на заседанието си в четвъртък ВСС да отстрани временно от длъжност Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков заради повдигнати срещу тях обвинения, свързани с обществени поръчки по програма ОПАК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.