Съдия Димитрина Ангелова ще гледа делото срещу Цветанов

Съдията от Софийски градски съд Димитрина Ангелова поема делото срещу Цветан Цветанов. Тя е била определена чрез жребий със системата за случайно разпределение на делата в СГС.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че внася в съда обвинителния акт срещу Цветанов по обвинение за това, че бившият министър е отказал да разпореди използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу бившия началник на регионалното звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново, макар СРС-та да са били вече разрешени от съда.

Димитрина Ангелова е съдията, която вече е разглеждала редица обществено значими дела, сред които и това срещу бившия социален министър Емилия Масларова. От СГС съобщиха, че делото срещу Цветанов е било разпределяно между всички съдии в градския съд и не е имало такива, които са били изключени от жребия.

Жертва съм на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с внесения от прокуратурата обвинителен акт за отказа на разпореждане за прилагане на СРС, предаде „Фокус”. Помолен да коментира внесения обвинителен акт Цветанов заяви, че е било крайно време това да се случи и допълни, че през цялото време е искал колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за него е важно подобен процес да не бъде протакан.

Попитан как ще докаже в съда, че е жертва на организираната престъпност, Цветанов отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен, но аз съм невинен”.

Преценката на прокуратурата е, че има достатъчно доказателства срещу Цветан Цветанов, за да може делото да бъде внесено в съда. Това заяви на пресконференция в сряда изпълняващият функцията градски прокурор на София Евгени Диков, по отношение на внесения обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър. По думите на Диков – „доказателствата, които са събрани, за да бъде повдигнато обвинение, и да бъде внесено това производство в съда, сочат, че всички доказателства са събрани, и е обоснована неговата виновност”.
По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че е жертва на организираната престъпност Евгени Диков заяви – „трудно бих могъл да споделя, че е жертва на организираната престъпност”.

Във вторник убеденост, че делото няма да издържи в съда изрази и адвокатът на Цветанов – Менко Менков.

Самият факт, че следователките не могат да измислят правилно обвинение, е доказателство, че обвинението куца, и съм сигурен, че няма да могат да го докажат в съда”, коментира Менков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.