Съдия Ченалова с обвинения по случая “Соло”

Бившата съдийка от търговското отделение на СГС Румяна Ченалова е привлечена днес в качеството си на обвиняема по длъжностно престъпление по случая “Соло”, съобщиха от прокуратурата.

Деянието е разследвано от специализираното звено “Антикорупция” при Софийската градска прокуратура. Разследващите са установили, че в периода 20 март – 4 юли 2012 г. в качеството си на длъжностно лице – съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС, Румяна Ченалова не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката “задържане под стража” на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на Тодоров – забрана за напускане пределите на страната.

В съобщението се посочва, че Румяна Ченалова е имала седемдневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая “Соло”, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката “задържане под стража”. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, като е възпрепятствала взимането на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – забрана за напускане на пределите на България от Тодоров, посочват от прокуратурата. От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него, заявяват от прокуратурата.

Посочва се още, че по делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, справки, писма и други документи.

Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение “Подписка”.

Ченалова беше човекът, който оправда Илиян Тодоров по случая „Соло”. Тодоров беше осъден от Върховния съд на доживотен затвор заради убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров на 18 април, 2009 година, а след това изчезна и е в неизвестност от две години. По времето, когато убийството става факт, бащата на Тодоров е общински съветник в Перник.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.