Съдии от СРС поискаха ВСС да защити от медийна нападки съдия

Съдии от Софийския районен съд (СРС) поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити техния колега съдия Силвия Хазърбасанова, която от седмици е обект на медийна кампания от сайта ПИК заради постановено от нея решение срещу сайта.  Поводът е  ескалацията на нападките срещу съдия Хазърбасанова, която според тях е обект на “абсолютно неприемливи, унизителни за личното й достойнство квалификации по повод постановено от нея съдебно решение по дело”. Съдия Хазърбасанова наложи глоба на сайта по съдебно дело, заведено от историка Емил Джасим, който се почувствал засегнат от коментари в сайта.

След като е обявила решението на съда, съдията е станала обект на преследване.  “На 9.05.2018 г. на сайта на медията е публикувана снимка на съдия Хазърбасанова пред дома й заедно със съпруга й. Считаме проследяването на български съдия до дома му, заснемането му в присъствието на семейството му и навлизането без разрешение в личното му пространство за абсолютно недопустимо в правова държава. Подобно поведение няма връзка с никакво журналистическо разследване, а е обикновен опит за сплашване и притесняване на съдията. Още повече – когато медията е страна по дело, разгледано от същия съдия, решението по което подлежи на обжалване пред горестоящия съд”, пишат магистратите.

Миналата седмица съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да приеме декларация по повод атаките срещу съдията, като тя ще бъде обсъдена и гласувана на заседанието във вторник.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.