Съдебен експерт: Опасният пациент е първо опасен, а после – пациент

“Опасният пациент е първо опасен (гражданин), а после – пациент. И тук вече се разминават ролите. Опасният гражданин би трябвало да бъде контролиран от друг. Психиатърът ще го контролира едва когато опасността е овладяна”. Това заяви по Нова телевизия експертът по съдебна психиатрия доц. Владимир Велинов. Той коментира трагичния инцидент в Лясковец, при който загина служител на МВР, а трима други бяха ранени, след като се опитаха да арестуват психичноболен мъж. Според Велинов има полезен ход – всеки гражданин има право според закона да информира кварталния полицай или районния прокурор, след което този индивид да бъде наблюдаван и да се предприемат мерки.
„В законите има ясни текстове за мерките и начините на лечение на опасните психичноболни. Много отдавна психиатричната асоциация предлагаше на здравното министерство за условията, начините, сроковете и заплащането на лечението на опасните болни. Защото голяма част от тях не са осигурени и няма как, освен болнично, да се проведе това лечение. Извънболничното е много по-важно. Има стандарт по съдебна психиатрия, но той отлежава в някакви архиви вече шеста година. В него всички тези неща са описани като задължения”, изтъкна експертът. За конкретния случай той каза, че му е трудно да коментира решенията на институциите, защото стрелецът от Лясковец още преди години е бил определен за лечение със съдебно решение. „Защо не се е провело такова – вече друг трябва да отговори”, каза Владимир Велинов.
Междувременно министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обяви, че създаването на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство и ще функционира още от тази есен.
“Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве.
Част от мерките, които ще се финансират по тази програма ще бъде и изработването на такъв единен регистър.За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група”, съобщи министърът на здравеопазването пред БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.