Съдът в Страсбург вече е сезиран за бутането на къщите в кв. Максуда

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал “Максуда”. Това е станало в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си. Това съобщи по БНР адвокат Даниела Михайлова от организацията “Равни възможности” в предаването “Преди всички”. Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

“Администрацията във Варна и в район “Младост” не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в “Максуда”, включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен”, обясни адвокат Михайлова.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала “Максуда” ще продължи след няколко дни, каза в предаването “Преди всички” кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи, обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите, БЧК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.