Съд забрани на президента на Гватемала да напуска страната

Съдът в Гватемала забрани на президента Ото Перес Молина, заподозрян в корупция, да напуска пределите на страната, съобщи Фокус като се позовава на информация на Франс прес. Междувременно конгресът гласува да бъде свален имунитетът на Ото Перес Молина, което дава възможност на прокуратурата да предяви към президента официални обвинения за корупция, щетите от която се изчисляват на милиони долари.

В края на август по същото дело за корупция бе арестуват бившият вицепрезидент на страната Роксана Балдети.

На 26 август световните агенции съобщиха, че предложението за импийчмънт на президента на Гватемала Ото Перес Молина заради корупция е одобрено от Върховния съд на страната. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от Конгреса. В свое телевизионно обръщение към нацията президентът Молина заяви, че не е вземал подкупи и съвестта му е чиста.

Гватемала е президентска република. Изпълнителната власт e представена от президент и правителство на 13 министри. Законодателният орган в Гватемала е еднокамарен парламент съc 158 депутати избирани за срок от 4 год.

Ото Перес Молина бе избран за президент на Гватемала на 6 ноември 2011 г. с 54% от гласовете.

Той е роден на 1 декември 1950 г. в гр. Гватемала. От ранна възраст постъпва на служба в армията, където достига до поста началник на военното разузнаване. През 1996 г. представлява армията в преговорите, сложили край на продължителната Гватемалска гражданска война.

През 2000 г. напуска армията, а 1 год. по-късно основава консервативната Патриотична партия, обявяваща се за твърди действия срещу престъпността. През 2003 г. е избран за депутат, а през 2007 г. остава втори на президентските избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.