Съд влезе в болница, за да постави „под стража” лежащ в реанимация

Великотърновски окръжен съд наложи постоянна мярка „задържане под стража” на 53-годишния стрелец от Лясковец Петко Савов Петков. Определението подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд Велико Търново. Мярката за неотклонение бе обсъдена и постановена на на територията на областна болница ”д-р Ст. Черкезов”, поради лошото здравословно състояние на задържания, съобщи „Фокус”. Според други медии, въпреки че е в реанимация и помещението се охранява от полиция, Петко Петков е „закопчан” с белезници за болничното легло.
В петък, 14 март, при опит да бъде задържан в дома му от служители на отряда за борба с тероризма, Петков уби Емил Шарков, и простреля още трима от командосите, които направиха опит да влязат в жилището на психично болния мъж.
Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров ще бъде изслушан за операцията в Лясковец пред вътрешната комисия на Народното събрание. На извънредна пресконференция в централата на партия, от ГЕРБ днес поискаха неговата оставка с мотива, че Лазаров носи персонална вина за този случай.
За да могат да бъдат изяснени всички обстоятелства и факти, ще поискаме анкетна комисия, в която да бъдат чути абсолютно всички, които са имали някакво отношение както към планирането на тази операция и всички тези, които са имали някакво отношение в минал период от време с експертизата, която е била дадена по този повод, каза бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, с тази операция в Лясковец, проведена по този начин, действително се застраши човешки живот, не само на тези, които участваха в нея, но и на всички тези, които живеят в близост до тази сграда.
Цялостната операция показва дефицита и дефекта на всички законодателни промени, които се правят в сектор “Сигурност” в последните девет месеца, каза Цветанов.
Заобикаля се Законът за МВР за т.нар. конкурсно начало за ръководните кадри в структурите на МВР, каза Цветан Цветанов.
Според Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, първият въпрос, който трябва да се изясни, е какво е наложило ползването на специализирания отряд. “То е част от този шоурум, който всъщност е елемент от приемствеността с времето на Цветанов”, каза Петков.
“Как точно е протекла операцията? Защото се говори, че примерно съприкосновение с куршуми, изстреляни от арестувания, имат не четирима, а седем служители”, посочи Петков. “Имаме просто трагичен случай и една група късметлии”, заяви той.
“Какво предполага да се закарат тежки автомобили, какво предполага да се закара Специализирания отряд за борба с терора? Това е несериозно решение. Говори се, че вътре са изстреляни няколкостотин патрона. Говори се, че вътре е започнало с халосни изстрели. Ако това е така, значи планът е направен така, че да възбуди, да превъзбуди и да предизвика реакция у човека”, коментира Румен Петков, цитиран от „Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.