Съд в Триполи осъди задочно на смърт Сейф ал Ислам

Съд в Триполи осъди на смърт (задочно) синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, както и други осем приближени на бившия либийски диктатор, който бе убит при размириците и гражданската война през 2011 година, довели до падането му от власт, а по-късно и до разпокъсването на Либия.

Пред съда бяха изправени общо 37 души по обвинения в убийство, мародерство и саботаж, в действия, подкопаващи националното единство, съучастничество при насърчаване на изнасилване и вербуване на африкански наемници. Сред другите осъдени на смърт са последният премиер на Кадафи Багдади ал Махмуди и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.

Съдът заседава в столицата Триполи, която се контролира от коалицията милиции “Фаджр Либия” (“Либийска зора”), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност. Световните агенции припомнят, че повече от три години след свалянето на режима на Кадафи Либия е обхванат от хаос, а международно признатите либийски институции заседават в източната част на страната.

Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от ноември 2011 г. той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на властите в Триполи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.